Kasvisruokaa ja ajatuksia ruokavaliosta – ohje portobellosienistä

Olen yhä useammin tehnyt kasvisruokaa. Kasviksista  saa kuitua, niitä voi valmistaa eri tavoilla ja valikoima on valtava! Tällä hetkellä olen viikon kestävällä tietynlaisella ruokavaliolla. Olen ilman vilja- ja maitotuotteita (poislukien osa juustoista) sekä sokeria enkä juo kahvia, teetä tai e9:ä, jolloin vihannesten ja juuresten osuus kasvaa. Viikon aikana käytän tuotteita, jotka auttavat suoliston mikrobiomin tasapainotuksessa. Mikrobiomi on kehon ekosysteemi ja sen osuus kehosta on jopa 90 %.

20170324_164402

20170325_191541

20170324_194823

20170325_191224

En itse usko tiukkoihin ruokavalioihin. Jokaisen pitäisi kokeilla mikä sopii omalle keholle parhaiten. On kuitenkin kolme asiaa, jotka toistuvat näkemissäni ruokavalioissa (sen lisäksi että vihanneksia syödään niukasti)

  1. Syö kunnon ruokaa! Leipä ei riitä ateriaksi.
  2. Käytä hyviä rasvoja, suosi juoksevia öljyjä. Avokado, pähkinät ja siemenet sekä oliiviöljy on hyviä jokapäiväiseen ruokavalioon.
  3. Syö riittävästi! Jos syöt yhden lämpimän ruoan, aamulla palan leipää onnettomilla lisukkeilla ja ehkä jotain vielä illalla ja sen lisäksi teet kävelylenkkejä useamman kerran viikossa, en ihmettele että painosi ei putoa tai muuten ei riitä virtaa.

Minulla on jäljellä tätä ruokavaliotani vielä kolme päivää ja olen todennut että itsekin voisin syödä vielä enemmän. Maratontreeni on kuitenkin kuluttavaa hommaa. Viimeisen neljän päivän aikana oloni on ollut kylläisempi, kun olen mennyt ohjeiden mukaan (ja syönyt siihen päälle vielä enemmän suositeltuja aineita).

Tein samanlaisen ruokavalion syksyllä ja sen jälkeen olen huomannut ruokavaliossani pysyviä muutoksia. Yksi näistä on kahvinjuonti. Edelleen juon kyllä kahvia eikä tavoitteeni ollut päästä eroon siitä, se on kuitenkin vähentynyt huomattavasti. Lisäksi happamat vihersmoothiet ovat jääneet viikottaiseen ruokavaliooni. Rahkaa ja raejuustoa en ole syönyt kohta puoleen vuoteen. ”Herkutteluun” minulle riittää hyvä tuore leipä viikonloppuna tai mahdollisimman tumma suklaa vaikka joka päivä. En sano että kaikkien pitäisi pyrkiä tähän samaan, vaan löytää oma juttu ja miettiä onko oma ruokavalio riittävä ja omaa kehoa palveleva.


20170326_125638

Täytetyt portobellosienet

2 isoa portobelloa

paprikaa

sipulia

tamarinia (soijakastiketta)

korianteria

vuohenjuustoa

Tee näin:

Kuullota sipulia ja paprikoita noin 15 minuuttia, jotta sipuli karamellisoituu. Mausta tamarinilla (on aika suolaista, ei tarvitse lisäsuolaa).

Pese sienet ja leikkaa jalat. Jaa täyte sienille.

Paista noin 200 asteisessa uunissa 20 – 30 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmeitä ja juusto sulanut.

20170326_134228

20170326_140106

20170326_134631


Ja vielä tähän loppuun, treenit kulkee loistavasti! Olen pysynyt tavoitevauhdeissa. Eilen oli ensimmäinen kovatempoinen pitkä lenkki ja sekin tuntui helpolta! En sano etteikö se haastaisi esimerkiksi selkälihaksia eri tavalla mutta vauhdin ylläpito oli helppoa.