Paavo Nurmi Maraton kisaraportti.

Viime lauantaina juostiin 25. Paavo Nurmi Maraton, johon ilmoittauduin itse muutamaa viikkoa aikaisemmin ystäväni kanssa. Pohdimme juoksemmeko 10km vai puolikkaan. Koska oli kyse tapahtumasta, eihän sitä pysty juosta ”kuin pitkää lenkkiä” 😀 . Kymppi on paha: kaikki kilsat hapottaa. Puolikas (joka on siis 21.1 km jos joku ei tiedä) on mentävä suunnilleen oman ennätyksensä vauhtia. Päädyin itse juoksemaan puolikkaan koska

A) kympin lähtö oli 4 tuntia puolikkaan lähtöä myöhemmin ja mehän mentiin tapahtumaan ystäväni kanssa yhdessä

B) ilmoitin itseni Tukholman midnatsloppetiin elokuussa, joten se saisi riittää kympin tapahtumaksi tälle kesälle.

20160706_083221
Aminohappoja aamupalalla
20160707_102057
Päivän aseet, sykemittari ja arginiinia

Mutta nyt siihen Paavo Nurmi Maratoniin. Miten meni noin niinku omasta mielestä? Noh, on muutamia asioita joita en ymmärrä:

Juoksunumero

Kisoissahan (jep, puhun kisasta vaikka lenkille lähdin) laitetaan rintaan se numero. En ymmärrä miten jo se laittaa mun sykkeen 20 pykälää korkeammalle ja jalkoja hapottaa jo pelkkä vessajonossa seisominen. Ja ylipäänsä se vessassa ravaaminen on älytöntä! 😀 Jos joku kaipaa jonkinsortin suolihuuhtelua, niin kannattaa ilmoittautua juoksutapahtumaan. Hain siis juoksunumeroni jo perjantaina, jotta ehdin kiinnittää sen hakaneulasilla tarpeeksi monta kertaa (jooo, se on millintarkkaa hommaa ja silti se on juoksussa aina tiellä).

Juoksupaita

Olimme sopineet treffit ystäväni kanssa puolitoista tuntia ennen starttia, mutta myöhästyin. Käytin oikeasti 10 minuuttia aikaa siihen, että valitsin kahden paidan välillä kumman laitan. 😀 Tiedän hyvin kummankin paidan ominaisuudet, ja miten ne käyttäytyvät pitkillä lenkeillä ja hikoillessa mutta silti! Aikaa meni.

Kengät

Ostin tukholman reissulta uudet asicset, joilla olen jo tehnyt monta lenkkiä, ei siinä mitään. Mutta miten se kengännauhojen sitominen onkin aina yhtä vaikeaa kisapäivänä 😀 KYLLÄ, nauhojen laittamiseenkin saa tuhlattua monta ajatusta: onko liian kireä, nyt on sopiva, vähän kuitenkin puristaa, pysyykö kiinni, laitanko solmun, pitäisikö kuitenkin vähän löysätä jne.


20160702_203233
Kuuma juoksu ja rusketusraidat

Juoksupäivä oli aika kuuma. Mittari näytti noin 30 astetta huoltoalueella. Itse en kokenut säätä uhkana. En mielellään lenkkeile kuumassa säässä, mutta yhden ultralenkkini jälkeen parin vuoden takaa olen todennut, että helteellä juoksu on itse asiassa lihaksille aika hyvä juttu (ei tosin sovi kaikille), koska kylmä kangistaa helpommin. Toki keli saattaa asettaa haasteita nesteytyksen kanssa. Minulla ei ollut ongelmia kummassakaan. Tämä oli myös ensimmäinen virallinen juoksutapahtuma uuden ruokavalioni kanssa, toisin sanoen: aamupalalla ei ollut puuroa vaan munia ja smoothieta.

Paavo Nurmi oli minulle tänä vuonna tapahtumasta nauttimista. Tiesin jo ilmoittautuessani, että en lähde juoksemaan ennätystäni (noin 1.57), joten aikaani 2.00.53 olen varsin tyytyväinen. 🙂 Juoksu tuntui helpolta. Mietin matkan varrella moneen kertaan, että pitäisikö hiljentää että jaksan yhtä kevyesti loppuun asti. Ruissalossa tulee jonkun verran nousua ennen kääntöpaikkaa. Silti pidin koko matkan vauhdin, joka tuntui hyvältä. Huoltoasemia oli paljon ja päätin, että juon joka asemalla urheilujuomaa ja vettä ja heitin vettä myös päähäni. Toki helle on uuvuttavaa ja loppumatkasta tuntuu, että kilometrit ovat pidempiä mutta jaksoin vielä ohitella loppusuorallakin. 🙂

Ja ruoka maistui hyvältä!

20160702_191425

20160702_191446 20160702_19153020160702_191346

Paavo Nurmi oli tapahtumana upea ja reittiuudistus oli loistava! Oli hienoa, että kävelykadulla oli niin paljon kannustusta. Se muistuttikin minua Tukholman maratonin karnevaalitunnelmasta. Tukholmassa tunnelmaa on lähes koko 42.2 km. Koska juoksuni tuntui hyvältä ja päivästä jäi mahtava fiilis, aloin miettiä pitäisikö asettaa joku tavoite. Juoksussa se olisi maratonin 4 tunnin alitus, 10 km:llä 50 minuutin alitus ja puolikasta voisi ainakin 10 minuuttia parantaa. Katsotaan…

20160702_191244-1
Ystävän kanssa tämäkin kokemus on mukavampaa 🙂