Antioksidantit – mitä ne ovat ja mistä niitä saa?

Antioksidantit ovat kehon supersankareita, jotka sotivat haitallisia happiyhdisteitä eli vapaita radikaaleja vastaan. Radikaaleja syntyy elimistön normaaleissa toiminnoissa, mutta myös esimerkiksi aurinko, ilmansaasteet ja tupakka synnyttävät niitä. Jos elimistössä muodostuu liikaa radikaaleja, solut voivat kärsiä ja elimistö joutuu hapetusstressiin.

Hapetusstressin suojaksi tarvitaan molekyylejä, joita kutsutaan antioksidanteiksi. Ne ehkäisevät soluvaurioita neutraloimalla vapaita radikaaleja. Kehon monet entsyymit toimivat antioksidantteina, mutta niitä saa myös ravinnosta. Siksi monipuolinen syöminen on tärkeää. Hedelmät ja vihannekset ovat hyviä ruoka-aineita, mitä kirkkaampi väri sen parempi! 🙂 Erityisen paljon antioksidantteja sisältävää ruokaa kutsutaan superfoodiksi. Marjat, pähkinät ja vihannekset kuuluvat tuohon joukkoon.

2016-04-25 08.29.09

2016-04-25 08.30.02

2016-04-25 08.30.39

 

2016-04-25 08.52.44

2016-04-25 08.53.49

2016-04-25 08.54.09

Antioksidanttipommi minun käytössäni
Antioksidanttipommi joka sopii paljon liikkuvalle (minulle :D)

Antioksidanttipitoisuuteen vaikuttavat monet tekijät.

Esimerkiksi ruoan kuumentaminen voi vähentää c-vitamiinipitoisuutta. Valitettava tosiasia on että maaperän köyhtyminen ja ruoan tehotuotanto eivät lisää antioksidanttipitoisuutta. Se mistä ruoka on tullut, vaikuttaa myös ruoan laatuun.

Syön itse paljon värejä – raakana, kypsänä ja tiivisteinä – sillä ne ovat terveellisen ruokavalion a ja o! 🙂 Ruoasta ei voi saada liikaa antioksidantteja. Lisäksi kuitupitoiset hedelmät pitävät kylläisenä ja tukevat painonhallintaa.

Värit ovat kauniita 🙂 Värikästä päivää!